Създаване на експозицията

Създаване на експозицията

Преди 50 години, на 20 юли 1969 година по време на проведената национална среща на строителите в гр. Дряново е открита музейна експозиция, посветена на живота и творчеството на възрожденския майстор – строител Колю Фичето и в непосредствена близост паметник на Колю Фичето. На този ден площада е препълнен с хора, присъства и правителствена делегация начело с държавния глава Тодор Живков.

Събитието се оказва изключително важно за гр. Дряново, за развитието на културния туризъм в града. Едва ли има делегации, гости на града, политически дейци, туристи, които да не са посетили музея и да не са се запознали с живота и строителната дейност на майстор Колю Фичето. Книгите за впечатления са изпълнени с възхищение и преклонение пред творческия гений на майстора.

Идеята за увековечаване паметта и творчеството на Колю Фичето в родния му град Дряново е на общинското държавно и партийно ръководство, на местните краеведи и дейци в сферата на културата.

Реализирането ѝ започва с обявяване на национален конкурс за идеен проект за музей и паметник от Комитета за изкуство и култура, Министерство на строежите, Окръжен народен съвет – гр. Габрово и Градски народен съвет – гр. Дряново. Като най-сполучливо архитектурно и скулптурно решение журито определя това на арх.Димитър Кръстев и скулптора Борис Гондов. Проектът е осъществен от дряновски строители с бригадир Тодор Рачев, под техническото ръководство на Пенчо Маймарев.

Подготовката за бъдещата експозиция се състои в събиране на сведения, документи и архивни материали. Правят се фотозаснимания, изработват се макети, проучват се местните строителни традиции, възприети и доразвити в творчеството на Колю Фичето. Създаден е музеен съвет от дряновци имащи отношение към музейното дело в Дряново. Бонка Тихова, местен краевед, Константин Йорданов, тогава уредник, подпомогнати от Димитър Минчев, уредник на сбирката в Дряновския манастир, впоследствие и двамата били директори на музея, събират снимки на строители, дюлгерски, дограмаджийски и резбарски инструменти. Написването на тематичен план за експозицията е възложено на арх. Стефан Матеев, участвал в архитектурното заснемане на строежите на майстора, а вътрешното оформяне е на художника Асен Стойчев.

Музеят се превръща в място за провеждане на строителни ритуали, творчески вечери, връчване на дипломи и награди на ученици от строителни техникуми, изнасяне на уроци, тематично свързани с архитектурно-строителното наследство на Дряновския край. Продължава събирателската, научно-изследователската и културно-просветната дейност за творчеството на Колю Фичето и последователите му. Колегите Николай Пенчев и Мадлена Маймарева събират, обработват и записват във фонда на музея архивни и предметни материали, свързани с личността на Колю Фичето и строежите му и със строителите от Дряновския край. Изключително важно за нас беше издаването на албума „200 години от рождението на Колю Фичето“, научната конференция посветена на майстора през октомври 2000 г., издаването на сборник с материалите от нея, изложбата със строежите на Колю Фичето също през 2000 година по случай 200 годишнината, посетена от Президента на РБългария Петър Стоянов, срещата на Фичевия род през октомври 2005 г.

Важни за нас са даренията, направени от Александър Алексиев, арх. Д. Кръстев, Дончо Дончев, Димитър Йорданов, Христо Ботев, Емил Попов, Олег Асенов.

Благодаря на Валентина Банкова – внучка на Тодор Рачев Минчев /ръководител на строителната бригада, построила музей „Колю Фичето“/ – за откриването и предоставянето на музея на филма на БНТ, заснет на 20 юли 1969 година по случай откриването му, както и за подарените снимки от личния ѝ архив и подготвените материали във връзка с 50-годишния юбилей на музея.

Проследявайки най важните факти и събития от историята на експозицията стигаме до едно важно събитие през 2010 година, когато благодарение на дарителите, усилията на общинското ръководство и служителите на музея се извърши цялостен ремонт на сградата на стойност около 700 000 лева.

Препокриване, изолация, подмяна на дограма, ВиК, климатизация и много други ремонтни дейности безвъзмездно извършиха фирмите :

Главболгарстрой АД, Виастрой инженеринг ООД, Биад – ц ООД, Галчев инженеринг груп, Мидия ЕООД, Трейс груп АД, Старт инженеринг АД, Баумит България ЕООД, Димас АД и лично архитектите Димитър Кръстев и Константин Косев.

Благодаря им за проявеното отношение и средствата които дариха, благодарим и за огранизацията от страна на Камарата на строителите в България и лично на г-н Симеон Пешов, който за пореден път съдейства експозицията да бъде в добър вид и да представя подобаващо творчеството на строителния гений.

Благодаря и на г-н Юлиян Георгиев, който прие присърце проблема с течовете в сградата и ни показа пътя за решаването му.

Благодаря на Общинското ръководство и лично на Кмета на община Дряново д-р Иван Николов и Заместник-кмета Даниела Василева за организирането на ремонта на сградата.

Ремонта на сградата стана причина да направим пълно обновяване на експозицията по тематичния план на Мадлена Маймарева и художественото оформление на Антон Антонов.

50 годишнината от откриването на експозицията ще отбележим с издаването на нов албум „Първомайстор Никола Фичев”

Благодаря на всички музейни специалисти и служители за всеотдайната работа през годините, които приемат работата си като призвание, а не като задължение. Благодарение на тях в продължение на 50 години се съхраняват и разпространяват знанията за Първомайстора и строителните традиции на нашия край и в отзивите, изпълнили книгите за впечатления не се пропускат благодарности за доброто обслужване и доброто поддържане на експозицията.

Благодаря на Ралица Атанасова (Банкова) и Явор Атанасов от „АБ Студио Дизайн” ЕООД, които безвъзмездно създадоха този уеб сайт.

Директор на Исторически музей – Дряново, Тоня Белчева